Turisme
ENTORN
ACTIVITATS
Oliana i el seu nucli antic
Envoltat de natura, Oliana és un petit municipi ple d’encant. Encara avui conserva el seu traçat medieval amb carrers estrets i diferents punts d’interès patrimonial com les ruïnes del Castell d’Oliana, l’església de Sant Andreu del Castell o el Convent dels escolapis. Aquest darrer és d’estil barroc i conserva una imatge gòtica de la Mare de Déu dels Àngels, patrona d’Oliana.
Tot i que un dels elements més curiosos és el seu pou de gel, lloc on s’emmagatzemava el gel que després es vendria. Conservat pràcticament intacte, actualment es pot visitar a través d’una visita guiada i a més, s’hi troba una interessant exposició que recorda la importància que aquesta activitat econòmica va tenir per al municipi.
És imprescindible visitar la plaça dels Lledoners, que ofereix una panoràmica preciosa de la zona i on s’entreveuen diferents camins que porten a paratges de incalculable bellesa, com el coll del Barrer, del Lloer o de les Guixeres.
Descobreix tot el que pots fer a Oliana, aquí.
Coll de Nargó
A 14 km d’Oliana es troba Coll de Nargó, un municipi format per 5 nuclis que ens ofereix interessants punts de referència, sent el primer a destacar les coves d’Ormini. Situades entre la serra de Sant Joan i la de Finestres són visitables i compten amb grans galeries amb estalagmites i estalactites de formes ben curioses.
També hi trobem diferents dòlmens, com el del coll de Roget, entre la casa de Fenollet i Montanissell. O les restes d’un passat molt més remot, els dinosaures. La Dinosfera de Coll de Nargó compta amb una exposició que, a través d’audiovisuals, jocs, fòssils reals, rèpliques i reconstruccions dóna a conèixer i dóna valor a aquests animals que fa més de 66 anys vivien als Pirineus. I és que, a la zona hi trobem un dels jaciments més importants del món d’ous i nius de dinosaure.
També és interessant el camí que uneix Coll de Nargó amb Gavarra, el qual es pot fer a peu o en bicicleta i permet gaudir d’un paisatge espectacular, trobant al darrer tram les cases de pedra de Gavarra. D’altra banda, els escaladors també hi tenen un punt de referència, els Gegants de Coll Piquer i aquells que els agrada la muntanya, no es poden perdre la ruta que va de Coll de Nargó a Roc Roi.
Al llarg de l’any s’hi celebren dues fites imprescindibles. A l’agost, entre els clops de Fígols i el pont d’Espia, la baixada dels raiers. Un vell ofici al qual se li ha dedicat un interessant museu. I, d’altra banda, coincidint amb el 12 d’octubre, la Fira del Rovelló, on es pot descobrir tota mena de productes artesans, a banda dels bolets.
Organyà
A mig camí entre la Seu d’Urgell i Ponts es troba Organyà, reconegut a nivell històric i literari per esdevenir el municipi on es va trobar un dels textos coneguts més antics escrits en català: Les Homilies. Just entre la documentació de la rectoria de l’església de Santa Maria d’Organyà, una església romànica amb origen al segle X. Entre els elements més destacats s’hi troba la façana principal, amb una porta d’accés decorada amb arquivoltes, l’ull de bou, la galeria d’arcades superior i el campanar de planta rectangular. Una petita exposició dóna a conèixer la importància del document.
Altres punts de referència són, el monument de Les Homilies d’Organyà, el nucli antic, els ponts medievals anomenats Pontarrons i la font de la Bordonera. Però també cal fer esmena i destacar la gran varietat de serveis turístics que permeten realitzar diferents excursions, activitats i esports d’aventura.
Els amants de l’escalada i el senderisme, a prop hi troben esculpit el congost de Tresponts. Per altra banda, també s’ha de citar el penyal de Santa Fe i l’ermita homònima, la qual forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Els aficionats al parapent també tenen a la muntanya del Cogulló, un dels seus millors aliats. I els aficionats a la Prehistòria, poden resseguir la Ruta dels dòlmens de la vall de Cabó, sent els més interessants els dòlmens de la Colomera, el de Pedracabana o el de l’Oliva.
Descobreix tots aquests llocs que t’expliquem al detall, aquí.
Peramola
El petit nucli de Peramola es troba a l’àmplia vall del Segre i als peus de les primeres muntanyes del Prepirineu (la serra de Sant Honorat i la serra d’Aubenç). Actualment encara conserva restes de l’època medieval, com la muralla, l’església romànica de Sant Miquel, les arcades de les estretes cases, finestres de pedra i l’estructura que defineix molts dels habitatges.
Molt a prop del municipi també s’hi troben les restes de l’antiga Torre dels Moros (possiblement una construcció subsidiària al castell de la vila) i les ruïnes de l’ermita de Sant Honorat que conserva el portal amb llinda adovellada i la data de 1729. Un passeig pel Camí de les Fonts és un altre dels atractius que ens ofereix el municipi, sent d’imprescindible visita el saltant d’aigua del Clot de la Font Viva.
Per altra banda, no ens oblidem d’esmentar la Roca dels Moros, un valuós testimoni que guarda un interessant conjunt de pintures rupestres, declarades Patrimoni Mundial per la Unesco.
Descobreix més propostes culturals i històriques de Peramola, aquí.
Baronia de Rialb
Situat al nord-est de la comarca de la Noguera, la Baronia de Rialb és un extens municipi vertebrat al voltant del riu Rialb. Actualment el terme està format per onze poblacions distribuïdes per tota la vall: Gualter, la Serra, la Torre, Politg, Pallerols, Vilaplana, Bellfort, Palau, el Puig, Sant Cristòfol de la Donzell i Sant Martí. Fortificacions, masies, esglésies, capelles… donen testimoni de la importància de la baronia al llarg del temps.
Entre la Torre de Rialb i Politg trobem l’Àrea del Dolmen, formada pel dolmen de Sòls de Riu, l’església de Santa Eulàlia de Pomanyons i les cisternes d’aigua del conjunt defensiu de l’antiga torre de defensa de Pomanyons. També s’hi troba el dolmen dels Tres Pilars, del qual es conserven alguns materials de l’època prehistòrica al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.
El Monestir de Santa Maria de Gualter és un altre punt de referència i de recomanable visita. La primitiva església va ser construïda al segle XII. El conjunt arquitectònic està format per una església monàstica de planta basilical on s’aprecia la grandesa i la bellesa de l’estructura romànica i un recinte claustral. Del claustre original romànic avui només es manté la galeria sud, amb coberta de fusta i amb uns arcs de mig punt, sostinguts per unes curtes columnes rematades per uns capitells esculpits amb temes vegetals.
Un altre important testimoni de la riquesa patrimonial del municipi és l’església parroquial de Sant Esteve. Un edifici que, tot i que la seva aparença actual respon a la renovació que va tenir lloc l’any 1793, encara conserva elements de l’antiga església romànica.
Dóna una ullada a la web de la Baronia de Rialb i deixa’t meravellar pels secrets i riquesa patrimonial que amaga el municipi.
Via romànica a l’Alt Urgell
L’Alt Urgell compta amb més d’un centenar de monuments romànics entre esglésies, castells i ponts, constituint, bona part d’ells, l’anomenada Via Romànica. Una ruta que uneix Perpinyà amb Bassella, passant pel Conflent i la Cerdanya. Al seu pas per l’Alt Urgell es divideix en vuit itineraris, amb edificis insígnia del romànic català com Santa Maria d’Organyà, el claustre de Santa Maria de la Seu d’Urgell o Sant Martí de Bescaran.
Prop d’Oliana, Peramola i Basella, la zona sud de l’Alt Urgell ens ofereix els testimonis de Sant Miquel de Peramola, Santa Maria de Castell-Llebre, Santa Llúcia de Tragó, Sant Andreu de Castell i Sant Serni de la Sala. I també ben a prop, a la zona del Coll de Nargó, hi trobem Sant Climent de Coll de Nargó, Sant Miquel de les Masies, Sant Martí de la Plana, Sant Maximí de Sallent, Sant Serni de Gavarra i Sant Romà de Valldarques.
Fes click aquí i mira la infinitat de testimonis del romànic que pots trobar a l’Alt Urgell!
Ruta dels formatges de l’Alt Urgell
Les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, ben conegudes per la seva indústria lletera, ofereixen una important i destacada varietat de productes elaborats artesanalment. Sent els més destacats els formatges de la DOP Alt Urgell i Cerdanya. Un formatge de pasta premsada, gras, curat, elaborat a partir de llet de vaca frisona sencera i pasteuritzada. Cobert per escorça natural lleugerament humida de color marró clar, pasta color crema o marfil, ulls abundants petits i irregulars, textura tendra i gust suau.
El formatge Urgèlia, la Casa de la Penella a Peramola, el mató de Castell-Llebre, el Serrat Gros de Cal Codina, el Pebrat o el Tupí d’Ossera, el formatge curat de cabra del Mas d’Eroles, el serrat d’Ovella al Molí d’en Pons de Prullans… són alguns dels formatges que podràs degustar a la comarca. Si t’agrada el formatge, sens dubte vine i descobreix l’àmplia varietat de productes.
Ruta dels dòlmens de la Vall de Cabó
Un itinerari de 32 km que entremescla art, cultura i natura i que agafa com a punt de partida Organyà, per descobrir a peu o en bici un total de 8 dòlmens. El primer es troba just als 2,8 km i és el del Serrat de les Cobertrades, punt que ofereix unes fantàstiques vistes a Organyà. Tot seguit, es continua planerament per la pista i als 3’7km deixant dos camins a la dreta, s’arriba al dolmen de Colomera.
La ruta continua per la pista, per anar a trobar el dolmen del Serrat de Malpàs, just als 4,2km. Passat aquest, als 4,7 km s’ascendeix per la pujada de l’Oliva per topar amb el tossal Alt i el tossal de Pomajor i segueix per la mateixa pista, travessant les llaus del Reguer o Boixadera i les Maçanes fins a arribar prop de Cabó. En arribar a Cal Simon, als 8,8 km, cal girar a la dreta i agafar la pista que ve de Senyús, passar pel Bullic, per l’església nova i arribar a la cruïlla sud del poble de Cabó, al km 9,3 trobem un altre dolmen.
Continuant pel camí que gira a l’esquerra, la pista et condueix a l’ermita romànica de Sant Serni. Després cal baixar per la mateixa pista fins a la carretera, girar a l’esquerra i passar el pont del riu de Cabó. Se segueix per la pista forestal que porta cap al Cap de la Vall, es passa pel costat de Can Pui i es deixa enrere el molí de la Carrabina. Passada aquesta cruïlla, als 30 m, es troba la pedra superior d’un altre dolmen que va ser desmuntat.
Una mica més endavant, als 14,3 km es troba el dolmen del Molí de Favà. I després d’una breu parada, la ruta continua cap a la font de la Caixa, estrictament el naixement del riu de Cabó.
En aquest punt es desfà el camí i es davalla fins a Favà, tot buscant la carretera d’Organyà. Sobre els 21,8 km hi ha el dolmen de Can Boixadera i una mica més endavant el dolmen del Clot de les Canyes. Arribats als 24’2 km apareix el dolmen de Pedracabana i el dolmen de l’Oliva. L’itinerari tanca recorregut a Organyà. Descobreix-ne més detalls, aquí.
La Ribera Salada
Entre el Solsonès i l’Alt Urgell es troba la Ribera Salada, un curs fluvial de gran interès, ja que conserva valuosos ecosistemes amb una important representació de boscos de ribera. Fet que li fa merèixer la categoria d’Espai Natural Protegit (Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació). Al llarg de la seva llera, s’hi troben punts tan representatius com el Pont del Clop, un tram que, per la qualitat de l’aigua i la poca fondària és ideal per al bany. Junt aquest, riu amunt, s’hi troba el canal serpent, un tram on el pas de l’aigua ha modelat el pas del riu amb formes ben curioses.
Al Mirador de Serra Seca, prop de Cambrils, s’hi arriba per la carretera LV-4011. Des d’aquí es pot albirar una panoràmica excepcional de la Ribera Salada, junt amb el massís del Port del Comte i la Serra dels Obacs. També hi toca Cambrils, un dels nuclis de població d’Odèn, conegut per les seves salines, les quals donen testimoni d’una important activitat econòmica de muntanya que compta amb molts anys d’història. Al municipi també s’hi troben les ruïnes del seu antic castell i l’església de Santa Cecília.
La Font de Cal Sala, al nucli de Racó, el salt d’aigua de Cal Sala, l’ermita de Sant Quintí i el codró de l’Elefant, són altres punts de referència a tocar de la Ribera Salada. Sense oblidar un punt ben important, el d’Aigüesjuntes, on el riu Fred i la riera de Canalda s’ajunten per formar la Ribera Salada.
Moturisme
Impulsat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, el projecte Moturisme Ara Lleida, proposa un total de 10 rutes que transcorren per la demarcació. Aquestes, de gran atractiu turístic i paisatgístic, combinen trams de carreteres secundàries poc transitades i d’altres que ressegueixen les carreteres principals. Totes les rutes, supervisades per un equip expert, compten amb un asfalt en bones condicions i apleguen itineraris entre els 200 i 300 km. La majoria es poden fer durant tot l’any, excepte les que transcorren per trams de carreteres de muntanya a gran alçada, ja que a l’hivern és possible trobar-hi neu o gel.
Tot seguit us en donem a conèixer tres:
La transpirenaica Lleidatana: ruta de 170 km que recorre la província de Lleida d’est a oest, en el seu tram més transpirinenc. Combina alguna de les millors carreteres pel moturisme internacional i el Romànic de la Vall de Boí, catalogat com a Patrimoni Mundial per la UNESCO.
Ruta de les serres: itinerari semicircular d’uns 230 km exigents, que permet descobrir l’essència de Lleida i del Pirineu a través de tres de les seves comarques. Passant per carreteres estretes i moltes corbes que transcorren tocant bells paisatges del Pirineu i del Prepirineu.
Ruta dels llacs: amb una extensió de 265 km entre fronteres de Catalunya i Aragó, la ruta traspassa un dels túnels més llargs dels Pirineus i ressegueix el curs del Noguera fins a arribar a alguns dels seus embassaments, tot passant per cinc comarques. L’entorn que envolta la ruta és excel·lent, així com l’asfalt que trepitja l’itinerari.
A Cal Petit som establiment adherit a aquest projecte i comptem amb el segell distintiu que sols tenen aquells establiments que han superat un curs específic i reuneixen les característiques necessàries per acollir a aquest grup de clients. Això implica la disposició d’una zona d’aparcament coberta i tancada, taller i eines de reparació, servei de bugaderia, espais per guardar el casc, etc. Així com un acurat servei d’informació sobre les rutes, la meteorologia, els principals atractius turístics de la zona, etc.
Cerca la teva ruta, aquí.
Museu de la moto
Situat a Bassella, entre les localitats de Ponts i Oliana, el Museu de la Moto ha estat reconegut entre els millors d’Europa i esdevé tot un referent i parada obligatòria en la ruta cap Andorra. L’exposició mostra un interessant recorregut des dels models més rudimentaris fins als nostres dies, a través d’una selecció de les principals marques nacionals i internacionals. Al museu també hi trobem el taller original on Mario Soler va reconstruir la majoria de motocicletes que configuren l’actual col·lecció. Tot i que en realitat es trobava en una altra ubicació i va ser traslladat peça a peça sense oblidar cap detall.
L’any 2002 va ser inaugurat, esdevenint el primer museu de tot Catalunya i Espanya dedicat íntegrament a la història i la cultura de la moto. Avui acull més de 190 motos de marques nacionals i internacionals, amb prototips i exemplars únics al món. I tot en més de 1000m2 d’exposició, dividits en dues sales diàfanes. Al llarg de l’any organitza diferents activitats, entre elles les visites guiades adreçades al públic general, però també a les escoles.
Fes una visita a la seva web, t’encantarà! Click, aquí.
Pantà d’Oliana i Rialb
El Pantà d’Oliana i de Rialb s’han convertit en dos punts de referència al territori. No sols per les aigües que acullen, també per la gran varietat d’activitats que s’hi poden realitzar. Entre les més populars s’hi troben les excursions amb caiac, que permeten descobrir espais i valls que la construcció de l’embassament va deixar aïllats. Des del pantà d’Oliana, per exemple, es pot apreciar la serra de Turb, les Anoves i la Valldans, sent especialment impressionant acostar-se a les parets del Turb i l’Auvenç i visitar el congost dels Esplobins.
Altres activitats que podreu realitzar en aquests pantans d’aigües tranquil·les, són el piragüisme, l’esquí-bob, surf de vela i surf de rem. Però no ens oblidem del seu entorn, ja que, aquest és ideal per practicar esports d’aventura. El barranquisme al riu Rialb, la iniciació a l’escalada, les caminades de resistència, la btt, l’enduro o el motocròs són les activitats que tenen més demanda. A més a més, la zona és ben privilegiada per la pesca i és que a part dels pantans de Rialb i Oliana, els vedats de Ponts i Oliana al riu Segre i el riu Rialb són ben apreciats.
D’altra banda, també és interessant destacar els diferents panells informatius que es troben a la zona, els quals proporcionen informació sobre les diferents espècies que habiten l’entorn. Així com els que donen informació sobre l’orografia del terreny, les muntanyes properes i el patrimoni cultural que envolta aquests bonics paratges.
Activitats Pantà d’Oliana: Kayaks & Summits – Lo Bosquet del Pantà
Activitats Pantà de Rialb: LAPICA FUN – Club Nàutic Segre Rialb
Zoo del Pirineu
Situat a Odèn (a 29 km de Cal Petit), el Zoo del Pirineu és un refugi d’animals salvatges. Per això només es pot visitar acompanyat d’un guia. Al llarg de l’any s’organitzen diferents activitats que realcen la increïble tasca del zoo que vetlla per la seguretat i el benestar dels animals que acull, més de 40 espècies animals, totes elles pròpies del Pirineu català. Una ubicació privilegiada i unes condicions òptimes que permeten viure un veritable espectacle de la naturalesa, marcada per l’espontaneïtat dels seus habitants.
Acompanyats del guia, podreu tocar alguns dels animals, inclús donar-los menjar o ajudar a entrenar-los. Tot en un ambient tranquil on s’ensenyen els valors més importants de respecte per la natura i pels animals. D’altra banda, podreu observar voltors, falcons i àguiles salvatges, en un espai de respecte on les vistes del paisatge us deixaran sense alè. Una experiència que, sense cap mena de dubte us permetrà veure en un instant un terç de tota Catalunya, tot gaudint de l’apassionant món dels animals salvatges del Pirineu.
Descobreix el Zoo del Pirineu, fes click aquí.
Dinosfera de Coll de Nargó
Sabies que fa més de 66 milions d’anys, on avui trobem les muntanyes de la serralada prepirinenca hi habitaven els últims dinosaures d’Europa? Avui, gràcies a la xarxa Dinosaures dels Pirineus podem conèixer com eren aquestes terres i les espècies animals i vegetals que hi habitaven. Dinosfera de Coll de Nargó és un dels centres d’interpretació que formen part de la xarxa i que, sota una acurada investigació a través de les restes fòssils recuperades (ossos, icnites i ous) i interpretació, ens mostra una finestra a aquest fascinant passat.
L’exposició, organitzada en nou àmbits mostra a través d’audiovisuals, jocs interactius, fòssils reals, rèpliques i reconstruccions, les diferents espècies de dinosaures que habitaven al Pirineu.
Els dos primers àmbits reconstrueixen el paisatge i expliquen els jaciments de la zona. El tercer i quart àmbit se centren en els ous des d’un punt de vista general, per donar el protagonisme que mereix el niu de dinosaure més gran d’Europa, trobat a Coll de Nargó.
El cinquè àmbit explica la troballa, l’excavació, la restauració i l’estudi d’aquesta troballa. I ho fa a través d’un joc interactiu que reprodueix el seu procés d’excavació. Tot seguits els àmbits sisè i setè mostren les línies d’estudi actuals i les que s’estan desenvolupant. Finalment, l’àmbit 8 explica què va passar a la terra quan els dinosaures es van extingir.
Fes un viatge al passat i visita la Dinosfera!
Salí de Cambrils
El Salí de Cambrils és una de les poques salines de muntanya que es troben a Catalunya i està situat tot just a 34 km de Cal Petit. Sembla que les propietats d’aquest lloc ja s’utilitzaven en l’edat mitjana, moment en què ramaders i veïns de Cambrils aprofitaven la sal tant per consum propi com per al bestiar. No obstant això, les salines com a tal van començar a funcionar a finals del segle XVIII. Des d’aleshores fins a mitjans del segle XX, el complex va proveir de sal els pobles del Solsonès i l’Alt Urgell.
Les salines, tal com les coneixem actualment van ser construïdes entre finals del segle XIX i principis del segle XX entorn de dos paratges paral·lels al riu Fred (afluent del Segre): la Font Salada i Les Cabanetes. A tocar d’aquests, els bancals amb les eres d’evaporació, són un dels elements més característics, amb terrasses on l’aigua deixa pas a petites muntanyes de sal. Al mateix Salí, tot i que dividit en dos, també s’hi troba l’edifici que feia d’oficina, magatzem i residència: la Casa Nova i la Casa Vella.
En l’actualitat esdevé un important testimoni de l’activitat productiva desenvolupada a la muntanya, que ens permet conèixer l’enginyós sistema d’aprofitament d’aigua dolça i salada. És visitable i s’hi pot accedir tant a títol individual com en grups. Una bona manera de conèixer l’espai és a través d’una visita guiada, que mostra amb deteniment els diferents molins que formaven part del complex, així com tot el procés d’adquisició de la sal. En paral·lel, aquest espai també es pot gaudir d’una altra manera, a través del bany terapèutic.
Un dia complet. Coneix tot el que t’ofereix el Salí de Cambrils, aquí.
Via ferrada Serra de les Canals
Situada a tocar d’Oliana, aquesta via ferrada és coneguda com a camí vertical de la serra dels Canals. Té un recorregut en forma de 8, dividit en 2 trams ben diferenciats. El recorregut total és d’1,42 km, sent l’altura màxima 864 m i el desnivell aproximat 200 m. Per fer el recorregut és obligatori l’ús de casc, arnès i dissipador per a camins verticals (absorbidor d’energia o placa dissipadora i mosquetons tipus K). També es recomana portar cap d’ancoratge o descans amb mosquetó de gran obertura, calçat de muntanya, guants i aigua.
El primer d’ells té menys dificultat i és ideal si es vol utilitzar com a via d’iniciació o familiar. La pujada és sostinguda amb un desnivell de 150 m alternant cadenes i grapes. En arribar al capdamunt, es surt cap a la dreta per la carena en un recorregut de més de 500 m. Tot seguit, passant el pas del tauló, s’arriba a un tram més suau amb grapes i una cadena que porta a la base de la paret. El recorregut és d’aproximadament 1 hora i no té possibilitats d’escapada en tot el recorregut. Per accedir al segon tram cal dirigir-se a l’esquerra, seguint una cadena que porta sota del Roc de les Tres Creus. La durada aproximada és d’1 hora.
Tot el que necessites saber sobre la Via Ferrata Serra de les Canals ho trobaràs aquí.
Visita a la formatgeria l’Oliva
Formatges L’Oliva és un projecte que es va iniciar el passat 2011 de la mà d’una parella jove que va voler recuperar la pallera de la masia familiar. Elaboren formatges amb llet de cabra de forma totalment artesanal. Actualment, la llet prové d’una granja de la zona, però han iniciat el seu propi ramat de cabres de llet per abastir la formatgeria.
Actualment fan cinc formatges de cabra: Lo Rumbau (un serrat, premsat i amb 80 dies de maduració), Lo Coscollet (de pasta tova, quallada àcida i escorça, fet amb llet pasteuritzada), Lo Turp i Lo Cendrat (de pasta tova, quallada àcida, a partir de llet crua), L’Orri (formatgets macerats amb oli d’oliva i herbes). Per altra banda, també fan brossat i recuit.
A més a més, també es poden fer visites, tallers i tastos a la formatgeria i visites a la granja. Una activitat per a tota la família amb molt de gust! Descobreix la formatgeria L’Oliva, aquí.
Rutes BTT
L’Alt Urgell és un veritable paradís per als amants del ciclisme, sigui de carretera o amb btt. A Cal Petit disposem d’espai per guardar la bici i un petit taller en cas de necessitar fer alguna reparació. Entre la diversitat de rutes que es poden fer us donem a conèixer les següents:
· Ruta dels dòlmens de Cabó, un recorregut de gairebé 28 km sense grans dificultats i amb dos grans atractius: el paisatge i les construccions megalítiques de la vall. L’itinerari comença i acaba a Organyà. Les vistes més excepcionals sobre la vall es troben just a tocar el dolmen de l’Espluga del Molí de Favà.
· Volta a Gavarra, un itinerari que supera els 40 km amb un paisatge molt variat que transcorre per una zona solitària, però de gran bellesa, per l’obaga de la serra d’Aubenç, el Pla de Tolustre i el canó de Valldarques. Tres punts d’indispensable parada: l’església vella de Sant Climent, la Torre del Duc i la Gavarra, amb les seves cases de pedra, el castell i la vista de les planes de la Noguera i l’Urgell.
· El Corb, Cortiuada i Castell-llebre, una volta circular de dificultat alta que ofereix varietat de paisatges i desnivells. Amb punts ben interessants com la Roca del Corb i la Serra de Sant Honorat. L’itinerari té uns 37 km de recorregut i arriba al punt més alt als 1264 m.
· Volta a l’embassament de Rialb (Rialb BTT Tour), recorregut per senders i pistes amb unes precioses vistes al pantà de Rialb i a les serres que envolten el nord-est de la Noguera i el sud de l’Alt Urgell. Punt de sortida i arribada al poble de Tiurana amb recorregut total de 68,5 km.
Descobreix més rutes amb btt i bici de carretera a wikiloc.
Senderisme
La nostra ubicació privilegiada enmig de la natura ens regala racons plens de bellesa. Descobrir-los a peu és tot un goig. Tot seguit us donem a conèixer algunes de les rutes que més ens agraden:
· Camí de les Fonts, una ruta circular pels voltants de la població d’Oliana de 8,22 km de distància i dificultat moderada. Aquest itinerari passa per la font de la Gotzena, la font de l’Aube, el Reguer del Jaumet i l’església de Sant Jaume- És en aquest darrer punt on es pot gaudir d’unes precioses panoràmiques sobre el vall del Segre.
· Ruta Sant Andreu del Castell, una ruta circular de 6 km de distància i dificultat baixa que té per objectiu descobrir-vos el castell d’Oliana i l’església de Sant Andreu del Castell. També passa per la Serra de les Canals de gran valor paisatgístic.
· Camí de la Serra d’Oliana, una ruta de 17km gairebé circular que s’inicia al costat de l’Escola Sant Jordi d’Oliana per arribar a la Font de la Gotzena, la Creu de les Llaceres i Cal Caramet, deixant a la dreta una bonica perspectiva de la Serra dels Canals. També es passa per l’ermita de Sant Jaume de Graell.
· GR1 – Les Encantades, una ruta pràcticament circular de 25 km de distància i dificultat alta, que recorre la Serra de les Canals, seguint cap al Coll del Portell, amb el pantà d’Oliana als peus i la Serra d’Aubenç al davant, per arribar a Les Encantades, uns relleus arrodonits d’aparença montserratina.
Descobreix les rutes de senderisme més conegudes que pots fer a l’Alt Urgell, aquí.
Experiències Off Road
La nostra ubicació enmig d’un preciós entorn de muntanya és una zona ideal per a la pràctica d’esports de motor off road, al mateix temps que esdevé un marc incomparable per al desenvolupament d’activitats a l’aire lliure complementàries (btt, ràfting, barranquisme, trekking, entre moltes més).
SUV i 4×4: experimenta una veritable experiència offroad recorrent circuits i pistes creats especialment per al offroad.
Bassella Motocross Park: es tracta d’un circuit privat d’1’6 km de longitud, homologat per la FCM. És gestionat pel Club Sip Sport i al llarg de l’any organitza diferents entrenaments lliures i cronometrats.
Kartcross: posa a prova els teus límits i converteix-te en pilot per un dia al volant d’un kartcross amb més de 100CV de potència per a menys de 300kg de pes. Comptaràs amb la supervisió d’instructors que t’ajudaran a millorar.
Excursions i rutes: sobre dues o quatre rodes, per asfalt o pista, descobreix l’entorn del Pre Pirineu de Lleida amb una excursió. Ruta micològica, ruta romànica, ruta dels contrabandistes, entre moltes més!
Vols conèixer llocs sorprenents i gaudir al màxim la natura? No et perdis les propostes de Bassella Experience.